Cholina podczas ciąży a wpływ na mózg dziecka

Avatar

Przyjmowanie większych ilości choliny podczas ciąży, może polepszyć funkcjonowanie mózgu noworodka: badanie Cornell University. Nowe badanie pokazuje, że dzieci matek przyjmujących podczas ciąży dwukrotnie wyższe dawki choliny niż zalecane, znacznie szybciej przetwarzają informacje na każdym poziomie rozwoju.

Wyniki badania opublikowanego w FASEB Journal wykazują, że noworodki matek przyjmujących 930 mg choliny dziennie, czyli ponad dwa razy więcej niż obecnie rekomendowana dawka 450 mg dziennie, miały lepiej rozwinięte funkcje poznawcze niż dzieci matek przyjmujących 480 mg choliny dziennie.

„Zostało powszechnie potwierdzone, że w modelach zwierzęcych, wykorzystujących gryzonie, suplementowanie dodatkowych ilości tego składnika odżywczego w diecie matki przynosi dożywotnie korzyści dla funkcji poznawczych potomstwa,” twierdzi Marie Caudill, profesor nauk o żywieniu i główna autorka badania. „Nasze badanie dostarcza dowodów na to, że podobne wyniki można uzyskać także u ludzi.”

Powszechne mylne pojęcie

Cholina ma ustaloną zalecaną dzienną dawkę w wielkości 550 mg dla dorosłych mężczyzn. W 1998 roku, Institut of Medicine (IOM) stwierdził, że cholina naturalnie występująca w wątrobach wołowych i kurzych, żóltku, łososiu, mleku i soi jest podstawowym składnikiem odżywczym. Zalecana dawka dla kobiet to 425 mg choliny dziennie, wzrastająca do 450 mg dla kobiet w ciąży i do 550 mg dla kobiet karmiących.

Jednak według danych zebranych przez National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 90% dzieci, dorosłych I kobiet w ciąży nie otrzymuje wystarczającej dawki choliny. Kobiety w ciąży spożywają średnio 319 mg choliny dziennie, co stanowi tylko 70% zalecanej dawki i mniej niż dwie trzecie dawki 480 mg, spożywanej przez grupę kontrolną w badaniu przeprowadzonym przez Cornell University.

Szczegóły badania

Profesor Caudill i jej współpracownicy uwzględnili w swoim eksperymencie medycznym 26 kobiet rozpoczynających trzeci trymestr ciąży. Wszystkie kobiety były na takiej samej diecie i suplementowały cholinę, dostarczaną przez firmę Balchem, w dawkach 480 mg lub 930 mg dziennie. Co ważne, spożycie choliny lub innych składników odżywczych było dokładnie kontrolowane, gdyż metabolizm choliny i jej funkcje może wykluczać się ze spożyciem takich substancji jak witaminy B12 i B6, lub kwasem foliowym.

„Poprzez upewnienie się, że wszystkie składniki odżywcze były dostarczane w równych ilościach, mogliśmy być pewni, że różnice między noworodkami wynikały z różnego spożycia choliny,” mówi Caudill. W badaniu połowa kobiet otrzymywała 480 mg choliny dziennie, trochę więcej niż zalecane dzienne spożycie, a druga połowa 930 mg.

Używając powszechnie uznanego testu poznawczego do ocenienia pamięci, prędkości przetwarzania informacji i trwałości uwagi wzrokowej u noworodków w wieku 4, 7, 10 i 13 miesięcy, naukowcy odkryli, że te noworodki, których matki spożywały dawkę 930 mg choliny mają większą prędkość przetwarzania informacji na każdym etapie rozwoju, znacznie szybszą niż grupa kontrolna. Co ciekawe, grupa kontrolna również wykazała liniowy efekt czasu trwania ekspozycji, co sugeruje, że nawet umiarkowany wzrost konsekwentnego spożycia choliny może wspierać rozwój funkcji poznawczych.

Te odkrycia są zgodne z innymi badaniami nad tym jak ważną rolę odgrywa cholina dla ciężarnych kobiet i ich noworodków. W rzeczywistości jako wynik badań naukowych i odkrytych podczas nich korzyści, American Medical Association (AMA) zaleciło ostatnio by cholina została uwzględniona we wszystkich prenatalnych preparatach witaminowych.

Wpływ na zalecenia dotyczące choliny

Pomimo, że było to relatywnie skromne badanie, jego odkrycia sugerują, że obecnie zalecana dzienna dawka spożycia choliny może nie być wystarczająca by wspomóc optymalne umiejętności poznawcze u potomstwa, twierdzi Richard Canfield, psycholog rozwoju człowieka w Division of Nutritional Sciences i starszy autor badania. Obecnie zalecana dzienna dawka spożycia choliny oparta jest na ilości potrzebnej by zapobiec dysfunkcjom wątroby i szacowana na badaniach z udziałem mężczyzn, gdyż do tej pory żadne badanie nie skupiało się na zapotrzebowaniu podczas ciąży.

„Rozsądnym podejściem byłoby zwiększenie ilości choliny dostarczanej w diecie poprzez spożywanie produktów odzwierzęcych podczas ciąży, takich jak żółtka, chude czerwone mięso, ryby i drób.” Mówi Caudill. „Dla kobiet, które ograniczają produkty odzwierzęce, spożywanie choliny w formie suplementu może okazać się niezbędne by dostarczyć ten składnik odżywczy na poziomie porównywalnym do 450 mg dziennie.

„Dostęp do choliny dla ciężarnych kobiet to priorytet”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *