GOLONKA Z PIEKARNIKA

AleksandraLCHF

Dzisiaj Tłusty Czwartek, który zgodnie z tradycją wcale nie polegał na jedzeniu tłustych i słodkich pączków, oponek, faworków itp. W tym dniu jadło się po prostu tłuste potrawy. Zatem dzisiaj golonka prosto z piekarnika. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu bez wcześniejszego gotowania. Miękka w środku z chrupiącą skórką jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Stanowi źródło kolagenu i elastyny, które korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci a także służą do regeneracji kości, chrząstek i stawów. Danie idealne dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF, paleo czy ketogenicznej.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości golonki z kością
  • 150 g marchewki
  • 150 g selera
  • 150 g pietruszki
  • 200 g cebuli
  • 5 liści laurowych
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • sól himalajska
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • ok 600 ml wody

Golonki umyć, osuszyć, oczyścić i w razie potrzeby opalić nad palnikiem resztki włosów.

Czyste mięso natrzeć na zewnątrz i od środka mieszanką soli i papryki a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub gęsiarce.

Warzywa pokroić w kostkę i obłożyć nimi golonkę.

Całość zalać wodą i dodać liście laurowe i ziele angielskie.

Piec pod przykryciem ok 2-2,5h (w zależności od wielkości golonek) w temperaturze 180° C.

W trakcie pieczenia co 15-20 minut golonki odwracać i polewać wywarem. W razie potrzeby gdyby sos odparował dolać odrobinę wody.

Smacznego!

BTW surowej golonki wieprzowej: w 100g: 294 kcal, B 18,6 g, T 24,7 g, W 0 g.

Tagi: bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, bez maki, bezglutenowe, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, keto przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *