Dzisiaj pomysł na śniadanie jajeczne, ale w nieco innej odsłonie. Muffinki jajeczne z warzywami to fajny pomysł na bardzo pożywne śniadanie, które można przygotować nawet na kilka dni, ponieważ doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale sprawdzą się także na wynos np w pudełku do szkoły czy pracy albo na uczelnię. Idealne dla osób nadietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu czy laktozy, jeśli pominiecie nabiał.
Składniki na ok 18 małych muffinek:
- 2 cebule
- masło klarowane do smażenia
- 200 g pieczarek
- pęczek szczypiorku
- 1 duża lub 2 mniejsze papryki
- 10-15 jajek (zależy czy dodacie nabiału)
- 200 ml śmietany 30% – opcjonalnie jeśli nie unikacie laktozy
- 200 g sera żółtego – opcjonalnie j.w.
- sól, pieprz, papryka czerwona, oregano, bazylia itp.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Pieczarki umyć, pokroić na małe kawałki i dorzucić do cebuli. Smażyć do momentu wyparowania wody.
Paprykę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno pokroić.
Opcjonalnie można dodać ok 100g pokrojonej w kostkę i podsmażonej dobrej jakości kiełbasy lub boczku.
Wymieszać jaja ze śmietaną i doprawić przyprawami oraz ziołami. Całość połączyć. Na końcu dodać starty ser. Wszystko wymieszać i napełnić małe foremki do muffinek.
Można też połączyć same warzywa z serem i napełniać nimi do połowy foremki a następnie zalewać masą jajeczną.
Zapiekać ok 15 – 20 minut w temperaturze190° C.