Popularne artykuły

Niedobory witaminy D u osób w podeszłym wieku
Healthy Lifestyle

Niedobory witaminy D u osób w podeszłym wieku 

W grudniowym wydaniu magazynu Nutrients opublikowano wyniki badań niemieckich naukowców na temat znaczącej ilości niedoboru witaminy D w populacji osób starszych (powyżej 65 roku życia).


Abstrakt badania

Rekomendowany suplement zawierający wysoką dawkę witaminy D - Vitamin D3 od Apollo Hegemony
Rekomendowany suplement zawierający wysoką dawkę witaminy D - Vitamin D3 od Apollo Hegemony

W omawianym badaniu przeanalizowano dane pochodzące od 1079 uczestników, w wieku od 65 do 93 lat, z badania Cooperative Health Research w regionie Augsburg-Age (KORA-Age) z lat 2008/2009. Platforma KORA Cooperative Health Research oceniła zdrowie tysięcy ludzi żyjących na obszarze Augsburga w południowych Niemczech na przestrzeni ostatnich 30 lat, aby zrozumieć wpływ czynników środowiskowych, stylu życia i genetyki na ich kondycję. "W tym kontekście byliśmy również zainteresowani badaniem poziomu ważnych mikroelementów u starszych osób, w tym witamin" - wyjaśniła wiodąca badaczka Barbara Thorand z Instytutu Epidemiologii, Helmholtz Zentrum München. "Do tej pory w Niemczech dane z badań na ten temat były stosunkowo niewielkie i nie odzwierciedlały w pełni stanu faktycznego".

Wyniki badań

Próbki krwi pobrane w 2009 roku analizowano pod kątem witamin B12 i D, kwasu foliowego i żelaza. Stwierdzono, że połowa badanych ma suboptymalne poziomy witaminy D"Wyniki są bardzo jasne" - donosił pierwszy autor Romy Conzade. "Pięćdziesiąt dwa procent badanych starszych osób dorosłych miało poziomy witaminy D poniżej 50 nmol / L [20 ng / ml], a zatem miało suboptymalny status witaminy D."

Ponadto 27,3% uczestników miało suboptymalne poziomy witaminy B12, 11% miało niski poziom żelaza, a 8,7% nieadekwatny poziom kwasu foliowego.

"Nasze badanie pokazuje również, że regularne przyjmowanie suplementów zawierających witaminy idzie w parze z poprawą poziomu odpowiednich witamin" - zauważa dr Thorand.

Podsumowanie

"Dzięki analizom krwi obecne badanie potwierdziło krytyczne wyniki ostatniego niemieckiego krajowego badania żywienia (NVS II), które ujawniło niedostateczne spożycie i przyswajania mikroelementów z żywności", stwierdziła współautorka Annette Peters. "Jest to bardzo istotna kwestia , szczególnie w świetle starzenia się populacji. "

Witamina D jest niezbędna dla zachowania zdrowia i dla prawidłowo funkcjonującego organizmu, zwłaszcza w wieku podeszłym.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *