SERNIK NA ZIMNO Z MASCARPONE BEZ GLUTENU I CUKRU

AleksandraLCHF

Ciasto idealne na upalne dni to takie, które nie wymaga włączania piekarnika i pieczenia. Doskonale sprawdza się tu sernik na zimno. Kremowy i delikatny dzięki użyciu śmietanki i serka mascarpone. Ekspresowy w wykonaniu i wyjdzie nawet amatorom kulinarnym. dodatkowo świetnie wygląda więc śmiało można go serwować gościom podczas imprez. A największym jego atutem - oczywiście poza smakiem - jest fakt, że mogą go spokojnie jeść ooby na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF czy ketogeniczna. 

Składniki na masę serową (tortownica ok 22 cm):

  • 500 g sera mascarpone
  • 400 ml śmietany 30-36%
  • opcjonalnie słodzik do smaku (u mnie w wersji dla gości 80 g erytrolu)
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej
  • 15 g  (3 łyżeczki) żelatyny
  • 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody
  • 10 g (2 łyżeczki) soku z cytryny

Składniki na galaretkę:

  • 300 g malin
  • 1 galaretka malinowa/truskawkowa lub inna bez cukru albo domowa galaretka na bazie kompotu bez cukru
  • opcjonalnie słodzik do smaku np. ksylitol, erytrytol, stewia
  • 400 ml wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia.

Serek mascarpone,śmietanę i wanilię zmiksować do uzyskania puszystej masy.

Opcjonalnie podczas miksowania dodać zmielony na puder słodzik.

Do masy serowej dodać przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i ponownie zmiksować.

Do wysmarowanej masłem lub olejem kokosowym tortownicę wylać część masy serowej.

Część malin umyć, oszypułkować i ułożyć w tortownicy a następnie wylać pozostałą część masy.

Ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut a w tym czasie przygotować galaretkę.

Używając gotowej galaretki rozpuścić ją w 450 ml wrzącej wody i odstawić do lekkiego przestudzenia a następnie wylać na schłodzoną masę serową. Pozostałe truskawki ułożyć na serniku przed zalaniem chłodną galaretką.

Smacznego!

BTW całości bez słodzików: 1719 g, 3284 kcal, B 45 g, T 321 g, W 50 g. W 100 g: 191 kcal, B 3 g, T 19 g, W 3 g.

 

Tagi: bez cukru, bez glutenu, bez maki, bezglutenowe, ciasto, ciasto bez mąki, deser, deser niskowęglowodanowy, dieta, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta odchudzająca, dieta optymalna, fit, gluten free, high fat, keto, keto deser, ketoza, lchf, low carb, low carb high fat, maliny, mascarpone, nadwaga, niskowęglowodanowa dieta, otyłość, sernik, sernik na zimno, sernik na zimno z malinami, sernik z mascarpone, śmietana, twaróg, węglowodany, zdrowe odżywianie

Jeden komentarz

  1. Avatar

    Jakiej firmy żelatyna jest bezglutenowa?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *