ZUPA CYGAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM

AleksandraLCHF

Zupa cygańska w oryginale zawiera fasolę i kukurydzę, ale po ich pominięciu powstaje tanie, łatwe, sycące i rozgrzewające danie, idealne na jesienny dni, które zbliżają się wielkimi krokami. Taka zupa to naturalny termogenik, który pobudza metabolizm i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej.  Polecam ugotować ja wcześniej bo najlepiej smakuje dopiero w kolejnych dniach gdy wszystkie smaki przegryzą się dokładnie. Idealne nie tylko dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF, paleo czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu i laktozy.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1000 ml tłustego domowego rosołu
  • 150 g cebuli
  • 100 g papryki czerwonej
  • 100 g papryki zielonej
  • 200 g pędów bambusa
  • 20 g papryczki chili lub odrobina chili mielonego
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • majeranek
  • bazylia suszona
  • sól himalajska
  • pieprz czarny mielony
  • 100 g tłuszczu do osmażenia (smalec, olej kokosowy, masło klarowane)
  • olej MCT – opcjonalnie na talerz żeby dobić makro
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
    Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.

    Papryczkę chili umyć, usunąć nasiona i poszatkować drobno.

    Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.

    W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę, paprykę, chili i czosnek do momentu zeszklenia cebuli.

    Dodać mięso mielone i lekko je podsmażyć tak aby nie było surowe.

    Całość zalać gorącym rosołem i gotować przez 15 minut na małym ogniu.

    Pędy bambusa odsączyć na sitku z zalewy.

    Do garnka dodać przecier pomidorowy oraz odsączone pędy.

    Całość gotować przez 5-10 minut na malutkim ogniu przyprawiając do smaku wszystkimi przyprawami tzn. solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, majerankiem i bazylią.

    Najlepiej smakuje po wystudzeniu i ponownym podgrzaniu, gdy zupa przegryzie się.

    U mnie obowiązkowo na talerz olej MCT dla podbicia tłuszczu.

    Smacznego!

    BTW bez przypraw: 2378 g, 2852 kcal, B 143 g, T 250 g, W 53 g. W 100 g: 123 kcal, B 6 g, T 10,5 g, W 2 g.

Tagi: bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, bez maki, bez mleka krowiego, bezglutenowe, dieta, dieta ketogeniczna, dieta niskowęglowodanowa, dieta odchudzająca, dieta optymalna, dieta paleo, fit, gluten free, gotowanie, high fat, keto, keto przepis, ketoza, kuchnia, lchf, low carb, low carb high fat, lunch, lunch niskowęglowodanowy, mięso mielone, nadwaga, niskowęglowodanowa dieta, otyłość, paleo, pędy bambusa, rosół, schudnij, węglowodany, zdrowe odżywianie, zupa, zupa cygańska, zupa z mięsem mielonym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *