ZUPA KREM Z BROKUŁÓW Z CHIPSAMI BEKONOWYMI (LCHF, keto, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy)

AleksandraLCHF

Większość osób myśli że dieta LCHF czy ketogeniczna to tylko tłuste mięsa i nie ma w niej miejsca na zupy. Nic bardziej mylnego bo prawidłowo skomponowana dieta niskowęglowodanowa i wysokotłuszczowa to także podroby, owoce morza i ryby ale i zupy na wywarach mięsno-kostnych czy na bazie rosołu. Jedną z moich ulubionych jest zielony krem brokułowy, który serwuję z chipsami bekonowymi i prażonymi migdałami, pestkami dyni i słonecznika.

Brokuły posiadają znakomite właściwości zdrowotne m.in antyrakowe, chronią przed wrzodami żołądka i dwunastnicy oraz anemią. Ponadto korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku ponieważ zawierają luteinę, zeaksantynę, witaminę B2 i witaminę C - substancje, które zabezpieczają przed zaburzeniami wzroku związanymi z wiekiem. Warzywa te regulują również poziom cukru we krwi, co jest szczególnie istotne u cukrzyków. Są także bogate w potas (100 g ugotowanych warzyw zawiera aż 295 mg tego pierwiastka), dzięki czemu naczynia krwionośne są bardziej drożne, co sprawia, że krew krąży swobodniej. Efektem jest spadek ciśnienia. Ponadto potas przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu, co również sprzyja obniżeniu poziomu ciśnienia. Brokuły wzmacniają także stawy i sprawiają, że są bardziej elastyczne.
Składniki:    
  • 450-500 g (świeżych lub mrożonych)
  • ½ – 1 litr rosołu (polecam rosół z mojego przepisu)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g boczku w cienkich plastrach
  • 30 g płatków migdałowych
  • tłuszcz do smażenia
  • opcjonalnie 100 ml śmietany 30% (dieta optymalna, LCHF, ketogeniczna)

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Obrany czosnek wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Całość podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.

Brokuły podzielić na różyczki, dodać do gotowej cebuli i czosnku a następnie zalać rosołem.

Gotować ok 15-20 minut do momentu aż brokuły zmiękną.

Gotową zupę zmiksować a następnie doprawić solą, pieprzem i ewentualnie innymi przyprawami.

Opcjonalnie można dodać śmietanę (dozwolona na DO, ketogenicznej i LCHF ponieważ paleo wyklucza nabiał).

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Warto też dodać pestki słonecznika i dyni.

Boczek pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni. Tłuszcz dodać do zupy i wymieszać a chipsy osuszyć na ręczniku papierowym.

Zupę podawać z chipsami bekonowymi i płatkami migdałów. Opcjonalnie dla osób jedzących nabiał można dodać wspomnianą śmietan, tarty ser mozzarella, żółty lub pleśniowy.

Smacznego! ?

 

 

Tagi: bez glutenu, bez laktozy, brokuły, dieta, dieta ketogeniczna, fit, gluten free, keto, keto przepis, keto zupa, ketoza, krem brokułowy, krem z brokułów, lactose free, lchf, mzkuchnia, obiad, paleo, przepis, tłuszcze, węglowodany, witaminy, zdrowe kwasy tłuszczowe, zdrowie, zupa, zupa krem

Jeden komentarz

  1. Avatar

    A gdyby dodac do tego jeszcze trochę pieczarek? Podsmażyć z cebulką i czosnkiem i później wg przepisu? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *