Przyszłość kwasów tłuszczowych!

Avatar

Przetransportowanie wystarczającej ilości kwasów tłuszczowych omega 3 DHA i EPA do mózgu, aby zbadać ich wpływ na takie choroby, jak choroba Alzheimera i depresja ( przy których okazały się pomocne) nie jest łatwym zadaniem. Chociaż suplementy zawierające te konkretne kwasy tłuszczowe istnieją na rynku już od dawna, jest niewiele dowodów na to, że suplementy te faktycznie zwiększają poziom DHA lub EPA w mózgu. Aby wymiernie zwiększyć poziomy EPA w mózgu, osoba musiałaby codziennie spożywać jej niewielką szklankę. Terapia taka skutkowałaby prawdopodobnie wyczuwalnym, rybim zapachem.

Obecnie badacze z University of Illinois w Chicago donoszą, że dodanie lizofosfolipidowej postaci EPA (LPC-EPA) do diety może zwiększyć poziomy EPA w mózgu 100-krotnie u myszy. Ilość LPC-EPA w diecie potrzebnej do tego wzrostu jest raczej mała dla myszy - mniej niż miligram na dzień. Ludzki odpowiednik wynosiłby mniej niż jedną czwartą gramów dziennie.

Wiadomo, że kwasy tłuszczowe omega 3 DHA i EPA mają działanie przeciwzapalne i chronią przed różnymi chorobami neurologicznymi i metabolicznymi. Wykazano, że DHA jest dobry na pamięć i redukcję deficytów poznawczych związanych z chorobą Alzheimera, a w badaniach przedklinicznych wykazano, że EPA jest skuteczny w leczeniu i zapobieganiu depresji.

DHA już dominuje w mózgu i niewiele jest dowodów na to, że spożywanie dużej ilości oleju z ryb, poprzez całą rybę lub suplementy, zwiększa poziom DHA w mózgu. EPA natomiast znajduje się w bardzo niskich stężeniach w mózgu. Zwiększenie poziomu EPA w mózgu poprzez spożywanie EPA okazało się trudne, ponieważ ilość EPA, która musiałaby zostać spożyta, aby wykazać wzrost poziomów EPA w mózgu była dość duża - 40 do 50 mililitrów dziennie. A naukowcy wciąż nie mają jasnych dowodów na to, w jaki sposób EPA działa, aby zmniejszyć depresję i ile tego składnika jest potrzebne w mózgu, aby uzyskać działanie przeciwdepresyjne.

"W celu przeprowadzenia prób w celu określenia właściwej dawki i sposobu działania EPA w odniesieniu do depresji, musimy mieć lepszy sposób na przetransportowanie go do mózgu, ponieważ trzeba go spożywać tak dużo, że jest po prostu niepraktyczny, najmniej dla ludzkich prób", powiedział Papasani Subbaiah, profesor medycyny i biochemii oraz genetyki molekularnej w UIC College of Medicine i odpowiadający autor artykułu.

Donosi, że dostarczanie EPA w postaci lizofosfolipidu, w przeciwieństwie do typu obecnego w suplementach oleju z ryb, ucieka przed degradacją przez enzymy trzustkowe, co uniemożliwia przejście do mózgu.

"Wygląda na to, że istnieje transporter na barierę krew-mózg, przez którą musi przejść EPA, aby dostać się do mózgu, ale EPA w oleju z ryb nie może się przedostać, podczas gdy LPC-EPA może", powiedział Subbaiah. "Nie musisz spożywać tak dużo LPC-EPA, aby uzyskać znaczący wzrost EPA w mózgu, więc może to być sposób na przeprowadzenie rygorystycznych badań dotyczących wpływu EPA na ludzi" - powiedział Subbaiah.

Wytwarzanie LPC-EPA nie jest trudne i można je włączyć do karmy, którą Subbaiah karmił myszy.  Te myszy miały do ​​100 razy więcej EPA w swoich mózgach po zjedzeniu 1 mg / dzień LPC-EPA w karmie przez 15 dni niż myszy jedzące zwykłą EPA. Co ciekawe, myszy jedzące LPC-EPA posiadały również dwa razy więcej DHA w swoich mózgach.

"Badanie to jest dowodem na to, że możemy zwiększyć poziom zarówno EPA, jak i DHA w mózgu poprzez suplementy lub poprzez włączenie do diety LPC-EPA" - powiedział Subbaiah. "Korzystając z tej techniki, możemy teraz przeprowadzić krytyczne badania, aby sprawdzić, czy zwiększenie stężenia tych kwasów tłuszczowych w mózgu może pomóc w zapobieganiu i leczeniu choroby Alzheimera i depresji w modelach zwierzęcych, a następnie przejść do badań na ludziach, jeśli wyniki są obiecujące."

Tagi: EPA i DHA, omega-3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *