Popularne artykuły

Witamina D redukuje agresję w komórkach czerniaka
Hands of a doctor holding a blackboard with the workds Vitamin D written on it
Suplementacja

Witamina D redukuje agresję w komórkach czerniaka 

Naukowcy z Cancer Research UK stwierdzili, że witamina D wpływa na zachowanie komórek czerniaka w laboratorium, czyniąc je mniej agresywnymi. Naukowcy z University of Leeds odkryli, że witamina D wpływa na zachowanie szlaku sygnałowego w komórkach czerniaka, co spowolniło ich wzrost i powstrzymało ich rozprzestrzenianie się do płuc u myszy.


Badanie dotyczące witaminy D

Chociaż badania są na wczesnym stadium zaawansowania, odkrycia mogą ostatecznie doprowadzić do nowych sposobów leczenia czerniaka. Badanie zostało opublikowane w Cancer Research, czasopiśmie American Association for Cancer Research.

Każdego roku jest około 16 000 nowych przypadków raka skóry (czerniaka), a przeżywalność na przestrzeni ostatnich 40 lat – podwoiła się. Jednak nadal ok. 300 osób rocznie na terenie Anglii, diagnozowanych jest na ostatnim etapie nowotworu, kiedy jest on  już agresywny i trudny do leczenia. Około 55% osób z czerniakiem w ostatnim stadium żyje jeszcze przez ok. 1 rok lub dłużej, w porównaniu do prawie 100% osób zdiagnozowanych na najwcześniejszym etapie.

Wzór strukturalny Witaminy D3
Wzór strukturalny Witaminy D3

Założenia badania

Naukowcy wcześniej wiedzieli, że niższy poziom witaminy D krążącej w organizmie był związany z gorszymi rokowaniami dla osób z czerniakiem, ale nie w pełni rozumieli mechanizmy, które to powodują.

Profesor Newton-Bishop z University of Leeds i jej zespół chcieli zobaczyć, jakie procesy są regulowane przez witaminę D w komórkach czerniaka i co dzieje się, gdy na powierzchni komórek czerniaka brakuje białka zwanego receptorem witaminy D. (VDR), który umożliwia związanie witaminy D z powierzchnią komórki.

Naukowcy przyjrzeli się aktywności genu wytwarzającego VDR w 703 guzach czerniaka ludzkiego i 353 guzach czerniaka ludzkiego, które rozprzestrzeniły się z miejsca początkowego. Aktywność genu VDR powiązano z innymi cechami pacjenta, takimi jak grubość guza i szybkość wzrostu guza. Chcieli również sprawdzić, czy ilość VDR w ludzkich komórkach czerniaka była związana ze zmianami genetycznymi, które zachodzą, gdy guzy stają się bardziej agresywne. Następnie użyli modeli zwierzęcych (myszy), aby sprawdzić, czy poziomy VDR zmieniły zdolność raka do rozprzestrzeniania się.

Wyniki

Zespół odkrył, że guzy ludzkie o niskim poziomie genu VDR rosły szybciej i miały niższą aktywność genów kontrolujących szlaki, które pomagają układowi odpornościowemu w walce z komórkami rakowymi.

Odkryli również, że guzy o niższym poziomie VDR mają również wyższą aktywność genów związanych ze wzrostem i rozprzestrzenianiem się raka, szczególnie tych kontrolujących szlak sygnałowy Wnt/?-catenin, który pomaga modulować różnorodne procesy biologiczne w komórce, takie jak jego wzrost.

U myszy naukowcy odkryli, że zwiększenie ilości VDR w komórkach czerniaka obniżyło aktywność szlaku Wnt/?-catenin i spowolniło wzrost komórek czerniaka. Odkryli również, że rak miał mniejsze prawdopodobieństwo rozprzestrzenienia się w płucach.

Profesor Newton-Bishop powiedziała: „Po latach badań w końcu wiemy, w jaki sposób witamina D działa z VDR, aby wpływać na zachowanie komórek czerniaka poprzez ograniczenie aktywności szlaku Wnt/β-kateniny Ten nowy element układanki pomoże nam lepiej zrozumieć, w jaki sposób czerniak rośnie i rozprzestrzenia się i mam nadzieję, że znajdziemy nowe sposoby, aby go kontrolować.”

„Ale naprawdę intrygujące jest to, że możemy teraz zobaczyć, w jaki sposób witamina D może pomóc układowi odpornościowemu w walce z rakiem. Wiemy, kiedy szlak Wnt/β-kateniny jest aktywny w czerniaku, może tłumić odpowiedź immunologiczną, powodując, ze mniej komórek dotrze do wnętrza guza, gdzie mogłyby potencjalnie lepiej walczyć z rakiem.

„Chociaż sama witamina D nie leczy raka, możemy wyciągnąć wnioski ze sposobu, w jaki działa ona w celu zwiększenia efektów immunoterapii, która wykorzystuje układ odpornościowy do wyszukiwania i atakowania komórek rakowych”.

Podsumowanie badania

Martin Ledwick, z Nurse w Cancer Research UK, powiedział: „Witamina D jest ważna dla naszego zdrowia mięśni i kości, a NHS zaleca już przyjmowanie 10 mikrogramów dziennie jako część naszej diety lub suplementów, szczególnie w miesiącach zimowych.”

„U osób, u których niedawno zdiagnozowano czerniaka, należy odpowiednio kontrolować poziom witaminy D i odpowiednio nim leczyć. Jeśli martwisz się poziomem witaminy D, najlepiej porozmawiaj z lekarzem, który pomoże ci nie dopuścić do niedoboru”.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *