Maliny zawierają około 200 cząsteczek, które są odpowiedzialne za to, jak smakują. Jedną z nich są ketony malinowe, które już dawno zostały wyróżnione i docenione przez producentów żywności ze względu na ich silny zapach. Ketonów malinowych używa się do wytwarzania słodyczy, mydła i świeczek, oraz innych produktów spożywczych oraz pielęgnacyjnych. Niedawno naukowcy po raz kolejny zwrócili się w stronę ketonów malinowych, tym razem jednak ze względu na ich potencjał umożliwiający utratę wagi.
Ketony malinowe możemy znaleźć w żurawinie, jeżynach, a także w malinach czerwonych lub w rzadszej odmianie -Rosaceae Rubus idaeus L. Maliny czerwone pochodzą z Europy, Afryki Północnej i Azji Centralnej. Mają niezbędne składniki odżywcze, w tym beta-karoten i witaminy A, E i C. W owocach znajdują się tylko śladowe ilości ketonów malinowych, a zatem żywność aromatyczna z jagodami zazwyczaj wykorzystuje keton malinowy produkowany w laboratorium.
Około roku 2010 naukowcy zauważyli, że ketony malinowe mają podobną strukturę cząsteczkową do kapsaicyny, która jest substancją odpowiedzialną za pikantność w papryczkach chili. Wstępne badania sugerowały również, że kapsaicyna zapobiega przyrostowi masy ciała. W świetle tych wyników naukowcy prowadzili badania na myszach i tkankach ludzkich, aby sprawdzić, czy ketony malinowe wpływają również na redukcję masy ciała.
Czy ketony malinowe działają?
"Obecnie brakuje wiarygodnych badań nad wpływem ketonu malinowego na zdrowie ludzi", powiedziała Catherine Ulbricht, starszy farmaceuta w Massachusetts General Hospital w Bostonie i współzałożyciel organizacji Natural Standard Research Collaboration, która analizuje działanie ziół i suplementów.
Tylko garstka wstępnych badań została wykonana, aby zbadać wpływ ketonu malinowego na utratę wagi, ale żadne z nich nie zostało wykonane na ludziach. Badania na myszach i komórkach ludzkich wykazały jednak potencjał tego składnika. W wyniku badania na myszach karmionych dietą wysokotłuszczową, opublikowanych w 2005 r. w gazecie Life Sciences, stwierdzono, że keton malinowy zapobiegał wzrostowi masy w wątrobie oraz ograniczał zyski tłuszczu trzewnego (tłuszczu na brzuchu), który otacza organy.
W innym badaniu wykazano, że ketony te przyspieszył rozkład lipidów (cząsteczek tłuszczu) w komórkach tłuszczowych. Według artykułu opublikowanego w 2010 r. w czasopiśmie Planta Medica ketony pobudziły komórki tłuszczowe do wydzielania większej ilości adiponektyny. Niska zawartość adiponektyny w organizmie częściej występuje wśród osób otyłych i osób z cukrzycą typu 2.
Badanie z 2016 r. przedstawione na konferencji eksperymentalnej biologii wykazało, że myszy, którym zaaplikowano dietę o wysokiej zawartości tłuszczu, przybrały mniej na wadze, gdy były równolegle karmione ketonem malinowym oraz kwasem ellagowym, inną cząsteczką znalezioną w malinach. Badania wykazały również, że keton malinowy zmienia ekspresję genów w wątrobie w sposób, który okazał się korzystny dla zdrowia myszy.
Jednakże w badaniu z 2017 r. przeprowadzonym przez naukowców w Danii sugerowano, że sam keton malinowy może nie zmniejszać poziomu tkanki tłuszczowej w organizmie. W tym badaniu, opublikowanym w czasopiśmie Food & Function, naukowcy stwierdzili, że myszy hodowane w diecie o wysokiej zawartości tłuszczów i ketonach malinowych uzyskały mniejszą wagę w porównaniu z myszami, którym nie podano ketonu malinowego. Ale myszy karmione ketonem nie spożywały tak dużo jedzenia, jak myszy, które nie były karmione tą cząsteczką. Ostatecznie naukowcy stwierdzili, że keton malinowy nie zmniejsza poziomu tłuszczu bardziej niż to, czego można się spodziewać po niskokalorycznej diecie.
Wstępne badania wykazały również, że keton malinowy - stosowany bezpośrednio na skórę - może pomóc w zwalczaniu oznak starzenia się. Według badania przeprowadzonego w 2008 r. i opublikowanego w Growth Hormone & IGF Research u 15 osób stwierdzono, że zastosowanie ketonu poprawia elastyczność skóry i porost włosów w przeciągu pięciu miesięcy.
Badania na myszach i na komórkach rosnących w naczyniach laboratoryjnych często inspirują więcej badań. Ale aby uzyskać wyniki, którym można ufać, lekarze potrzebują przeprowadzić wiele prób na ludziach. Próby, aby mogły być uznane za wiarygodne należy przeprowadzić na wielu uczestnikach, w różnym wieku i różnej płci. Ogólnie rzecz biorąc, Human Performance Resource Center amerykańskiego departamentu obrony stwierdziło, że dowody utraty wagi za pomocą ketonu malinowego są "niewystarczające". Natural Standard Research Collaboration zaklasyfikował keton malinowy jako "C" jeśli chodzi o ilość i jakość dowodów wspierających korzyści zdrowotne ketonu.
Czy ketony malinowe są bezpieczne?
W latach sześćdziesiątych Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków klasyfikowała ketony malinowe jako suplement "powszechnie uznawany za bezpieczny" (GRAS). Jednakże status GRAS przyznawany jest przy założeniu, że osoba spożywa mniej niż dwa miligramy ketonu malinowego dziennie. Większość suplementów odchudzających zawiera go znacznie więcej.
Keton malinowy nie jest dobrze przebadany w stężeniach stosowanych w suplementach - od 50 do 250 miligramów na porcję. Zostały zidentyfikowane efekty uboczne wynikające z ich stosowania.
"Keton malinowy może obniżyć poziom cukru we krwi i zmniejszyć ryzyko krwawienia" - powiedziała Ulbricht. Osoby biorące leki na cukrzycę powinny być ściśle monitorowane przez lekarzy. Keton malinowy może również powodować zmiany w tkance tłuszczowej i wadze ciała, zmiany w stanach zapalnych, kołatanie serca i drgawki. Keton może również oddziaływać z lekami, takimi jak te, które regulują tętno i cholesterol oraz hormony.
"Obecnie nie ma wystarczających wiarygodnych informacji dotyczących bezpieczeństwa stosowania ketonów malinowych u ludzi", powiedziała Ulbricht.
W badaniu z roku 2015, opublikowanym w czasopiśmie Journal Toxicology and Pharmacology, naukowcy z Danii zbadali potencjalne efekty zażywania ketonu przez ludzi. Ich odkrycia sugerują, że keton malinowy może mieć potencjalnie skutki uboczne, toksyczność w przypadku bardzo dużych dawek. "Potencjalna toksyczność związku musi być zbadana w dalszych eksperymentalnych badaniach", powiedzieli naukowcy.
Powiązane artykuły
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….