Fukoksantyna – wodorosty pomocne w odchudzaniu

Jakub Kola

Fukoksantyna jest naturalną substancją pochodzącą z brązowych wodorostów, takich jak wakame (Undaria pinnatifida) i hijiki (Hijikia fusiformis). Fukoksantyna co to? Jest to karotenoid (klasa pigmentów roślinnych o działaniu przeciwutleniającym) i właśnie ten fakt przekłada się na mnogość korzyści zdrowotnych, które możemy odczuwać podczas regularnego suplementowania tej substancji.


Czym jest fukoksantyna

Fukoksantyna należy do związków z grupy karotenidów, strukturalnie będąc podobnym do beta-karotenu oraz witaminy A. występujący głównie w brunatnych wodorostach. Nadaje im barwy, pełni funkcje fotoprotekcyjne oraz jest kluczowy w procesach fotosyntezy tej grupy roślin. Jego największe ilości znajdziemy w wodorostach z rodzaju Fucus oraz w konkretnym gatunku Myagropsis myagroides. Jednakże mniejsze ilości znajdziemy w każdym rodzaju wodorostów.

Wzór strukturalny fukoksantyny
Wzór strukturalny fukoksantyny

Fukoksantyna w jaki sposób działa?

Po spożyciu i przedostaniu się do przewodu żołądkowo-jelitowego, fukoksantyna jest metabolizowana przez enzymy trawienne do postaci fukoksanthinolu, a następnie wchłaniana w jelitach. W wątrobie fukoksantynon jest konwertowany do amarouciaxanthinu A.

Fukoksantyna jest dostępna w postaci suplementów diety. Chociaż występuje naturalnie w jadalnych brązowych wodorostach, istnieją pewne dowody, że fukoksantyna ze źródeł pokarmowych jest słabo wchłaniana przez nasz organizm, a co za tym idzie – nie możemy w pełni wykorzystać jej potencjału. Na przykład, małe badanie wykazało, że jeden tydzień przyjmowania wakame (dostarczając 6,1 mg fukoksantyny na dzień) nie przełożyło się w widoczny sposób na podniesienie poziomu fukoksantinolu w organizmie, stąd dla istotnych różnic potrzebna jest większa dawka - rzędu 50mg.

Niektóre badania sugerują, że spożywanie fukoksantyny z tłuszczem spożywczym (takim jak olej rybi i MCT) może zwiększać wchłanianie tego składnika. Przykładem wysokiej jakości suplementu, dostarczającego odpowiedniej dawki oleju rybnego, optymalnej dla zwiększania przyswajalności fukoksantyny jest Ultra Fish Oil od firmy Apollo's Hegemony,o którym możesz przeczytać tutaj.

Zwolennicy sugerują, że fukoksantyna może wspierać utratę wagi poprzez przyspieszenie metabolizmu i stymulację zdolności organizmu do spalania tłuszczu. Istnieje na potwierdzenie tej okoliczności badanie na grupie kobiet borykających się z otyłością.

Korzyści zdrowotne stosowania fukoksantyny

Fukoksantyna a cholesterol

Fukoksantyna przynosi również korzyści przy wysokim poziomie cholesterolu oraz przy insulinooporności. Niektóre wstępne badania sugerują, że fukoksantyna może mieć szereg pozytywnych skutków zdrowotnych. Na przykład, istnieją pewne dowody na to, że fukoksantyna może zmniejszyć stan zapalny, a także wspierać zdrowe funkcjonowanie wątroby, naczyń krwionośnych, mózgu, kości, skóry i oczu.

Fukoksantyna również wydaje się stymulować wytwarzanie kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Stwierdzono, że kwas tłuszczowy omega-3, DHA, chroni przed szeregiem problemów zdrowotnych, w tym zapaleniem stawów, miażdżycą tętnic i depresją.

Podczas gdy obecnie brak badań klinicznych badających potencjalne korzyści zdrowotne u ludzi, wstępne badania wskazują, że fukoksantyna może mieć pewne pozytywne skutki. Oto niektóre wnioski z aktualnie dostępnych badań:

Fukoksantyna jako antyoksydant

Fukoksantyna może działać antyoksydacyjnie, przez posiadanie w swojej cząsteczce sprzężonej grupy karbonylowej, będącej w stanie wychwytywać substancje z grupy wolnych rodników, zmniejszając tym samym negatywne skutki stresu oksydacyjnego.

Powyższe działanie jest jeszcze bardziej efektywne w przypadku już występujących niedoborów witaminy A. Jeśli zatem jesteś świadomy ewentualnych problemów z metabolizowaniem witaminy A, bądź masz stwierdzone jej niedobory, fukoksantyna powinna być suplementowana razem z nią.

Wpływ fukoksantyny na układ nerwowy

Badania wskazały efektywność fukoksantyny we wsparciu układu nerwowego, poprzez zmniejszanie natężenia procesów zapalnych w jego obszarze (działanie neuroprotekcyjne).

Fukoksantyna na odchudzanie

Fukoksantyna okazuje się obiecująca w leczeniu i zapobieganiu otyłości, zgodnie z przeglądem badań opublikowanym w Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases w 2015 roku. W swojej analizie wcześniej opublikowanych badań eksperymentalnych autorzy przeglądu stwierdzili, że fukoksantyna może zwalczać otyłość na wiele sposobów.

Na przykład, w recenzowanych badaniach ustalono, że fukoksantyna może hamować gromadzenie się tłuszczu w jamie brzusznej i zmniejszać nagromadzenie tłuszczu w wątrobie. Istnieją również dowody na to, że fukoksantyna może wpływać na poziom leptyny w organizmie (hormon niezbędny do kontroli głodu).

Fukoksantyna i cukrzyca, insulinooporność

Badania na zwierzętach opublikowane w Molecular Medicine Reports w 2009 roku wykazały, że fukoksantyna może pomóc w leczeniu cukrzycy. W badaniu, testy na myszach wykazały, że fukoksantyna może pomagać w regulowaniu poziomu cukru we krwi, a także w leczeniu oporności na insulinę.

Fukoksantyna, insulinooporność, insulina, glukoza
źródło: https://www.researchgate.net/publication/327373919

 

Choroby nowotworowe

We wstępnych badaniach linii komórkowych naukowcy zaobserwowali, że fukoksantyna może mieć właściwości przeciwnowotworowe. Badania te obejmują raport opublikowany w badaniu Anticancer Research w 2015 roku, w którym stwierdzono, że leczenie fukoksantyną może pomóc w powstrzymaniu proliferacji (namnażaniu) niektórych komórek raka piersi.

Wygląda na to, że fukoksantyna może hamować wzrost raka w części poprzez wywoływanie apoptozy (rodzaj programowanej śmierci komórki niezbędnej do zatrzymania proliferacji komórek nowotworowych), a także działając jako środek anty-angiogenesowy (rodzaj substancji, która zatrzymuje wzrost nowych naczyń krwionośnych).

Fukoksantyna skutki uboczne

Ponieważ obecnie istnieje niewiele badań nad działaniem fukoksantyny u ludzi, temat bezpieczeństwa długotrwałego lub regularnego stosowania produktów zawierających fukoksantynę i tego, jak może wchodzić w interakcje z lekami (przez redukcję aktywności enzymu CYP3A4, odpowiadającego za metabolizm nawet połowy powszechnie stosowanych leków) jest otwarty. W jednym z badań odnotowano podwyższony poziom cholesterolu całkowitego u myszy karmionych fukoksantyną.

Spożywanie dużych lub regularnych ilości wodorostów może podnieść poziom jodu. Nadmierne spożycie jodu może zakłócić funkcję tarczycy. Kobiety w ciąży i karmiące piersią nie powinny przyjmować fukoksantyny.

Jednakże w przypadku braku powyższych powikłań, regularna suplementacja fukoksantyny w normalnej ilości, nie powinna powodować skutków ubocznych. Ciekawym jest fakt, że nadużywanie fukoksantyny, może powodować bardziej czerwono-pomarańczowe zabarwienie organów, jednakże nie powodując przy tym negatywnych skutków ubocznych.

Jak dawkować fukoksantynę?

Badania wykazały korzyści fukoksantyny już przy dostarczaniu organizmu około 8 miligramów substancji dziennie. Należy jednak wziąć poprawkę na stosunkowo słabą przyswajalność substancji w organizmie.

Dlatego sugerowana dawka dzienna substancji, pozwalająca na uzyskanie benefitów zdrowotnych jest ustalona w wysokości około 50 miligramów.

Jak stosować fukoksantynę?

Przez stosunkowo słabą przyswajalność fukoksantyny samej w sobie, warto jest przyjmować ją po posiłku, lub wraz z suplementami zawierającymi zdrowe kwasy tłuszczowe. Fukoksantyna jest rozpuszczalna w tłuszczach, więc zwiększone ich spożycie w pobliżu przyjęcia fukoksantyny jednocześnie zwiększa bioprzyswajalność substancji.

Gdzie kupić fukoksantynę?

Obecnie w ofercie sklepu MZ-Store znajdują się dwa suplementy zawierające fukoksantynę. Osobiście polecamy produkt marki Apollo's Hegemony Fucoxanthin. W opakowaniu znajdziemy 90 kapsułek z ekstraktem z wodorostów, które stanowią 50mg składnika aktywnego.

Suplementacja fukoksantyny w insulinooporności

Cukrzyca oraz pochodne tej choroby są obecnie uznawane za choroby cywilizacyjne. Oznacza to, że dotykają dużej grupy społeczeństwa, oraz występuje w tym zjawisku tendencja rosnąca. Nie dziwi więc poszukiwanie coraz to nowszych substancji, którą mogą pomagać zarówno w samej cukrzycy jak i w jej prewencji.

Okazuje się że fukoksantyna może być taką substancją. W badaniach wykazała możliwość zwiększania wrażliwości tkanek organizmu na działanie insuliny. Wskazuje to, że fukoksantyna przeciwdziałała insulinooporności - jednemu z najbardziej dotkliwych symptomów cukrzycy.

Wpływ fukoksantyny na odchudzanie

Wsparcie odchudzanie jest nadal jednym z podstawowych powodów rozpoczęcia suplementacji fukoksantyną. W dobie coraz mocniejszych stymulantów, sterydów oraz substancji które stają się niebezpieczne dla zdrowia przy wsparciu odchudzania, sposoby mniej inwazyjne i co najważniejsze naturalne są coraz bardziej cenione.

Fukoksantyna wspomaga odchudzanie przez blokowanie tworzenia się nowych komórek adipocytów (komórek tłuszczowych), oraz redukowanie zawartości już istniejących komórek, szczególnie w okolicy brzucha, czyli tłuszczu opornego którego najczęściej spalić.

Co ciekawe, właściwość ta została potwierdzona przez badanie na ponad 150 uczestnikach. Wskazuje to na wysoką jakość badania, a tym samym wyraźne potwierdzenie właściwości odchudzających fukoksantyny.

Tagi: fucoxanthine, fukoksantyna, spalacz tłuszczu

2 komentarze

  1. Avatar

    Warto wrzucić na końcówkę redukcji żeby spalić boczki na brzuchu zamiast johimbiny(problemy z sercem)?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *