Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł409,00 zł614,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Carbo Pur Carbo Pur

Carbo Pur to połączenie prostych i złożonych źródeł węglowodanów, które stanowi idealne źródło energii polecane sportowcom obciążonym bardzo dużym wysiłkiem fizycznym.

W skład Carbo Pur wchodzą:

Mieszanka Węglowodanów (Wyższe Oligosacharydy, Maltotrioza, Maltoza, Dekstroza, Fruktoza) – zapewnia organizmowi dopływ wysokiej jakości „paliwa” przez długi czas. Pomagają w odbudowie zapasów glikogenu, dostarczają zaplecza energetycznego dla procesów i przemian zachodzących w naszym ciele.

Kompleks Witamin i Antyoksydantów – dostarcza wszystkich niezbędnych organizmowi podczas wysiłku witamin oraz antyutleniaczy.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Carbo Pur Carbo Pur 1000g
Hi-tec
19,00 zł

Carbo Pur

ilość: 1000g

Wszystkie gramatury:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
19,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 18,62 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • ZAWIERA KOMPLEKS WĘGLOWODANÓW
  • DODATEK WITAMIN I ANTYOKSYDANTÓW
  • ŁATWO ROZPUSZCZALNY
  • IDEALNY PRZED, PODCZAS I PO TRENINGU

Carbo Pur to połączenie prostych i złożonych źródeł węglowodanów, które stanowi idealne źródło energii polecane sportowcom obciążonym bardzo dużym wysiłkiem fizycznym.

W skład Carbo Pur wchodzą:

Mieszanka Węglowodanów (Wyższe Oligosacharydy, Maltotrioza, Maltoza, Dekstroza, Fruktoza) – zapewnia organizmowi dopływ wysokiej jakości „paliwa” przez długi czas. Pomagają w odbudowie zapasów glikogenu, dostarczają zaplecza energetycznego dla procesów i przemian zachodzących w naszym ciele.

Kompleks Witamin i Antyoksydantów – dostarcza wszystkich niezbędnych organizmowi podczas wysiłku witamin oraz antyutleniaczy.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 1000 gPorcja jednorazowa: 50 gIlość porcji w opakowaniu: 20
w porcji (50 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna816 kJ /192 kcal*
Białko0 g*
Węglowodany48 g*
Tłuszcz0 g*
Witamina C30 mg50%
Witamina B39 mg50%
Witamina E5 mg50%
Witamina B53 mg50%
Witamina B61 mg50%
Witamina B20,8 mg50%
Witamina B10,7 mg50%
Witamina B9100 μg50%
Witamina H80 μg50%
Witamina B120,5 μg50%

Pozostałe składniki

Maltodekstryna (polimery i oligopolimery glukozy), regulator kwasowości (kwas cytrynowy - dla smaku pomarańczowego i cytrynowego), substancje słodzące (acesulfam-K i sukraloza - dla smaku pomarańczowego i cytrynowego), barwnik: żółty pomarańczowy (dla smaku pomarańczowego).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Scitec
79,00 zł
(4)

Odżywka przedtreningowa. Zwiększa siłę i wydolność mięśniową, wspomaga regenerację potreningową.

Kupuję
  • Promocja
God Of Rage
Centurion Labz
179,00 zł 149,00 zł

Odżywka przedtreningowa zapewniająca intensywny efekt pobudzenia i zwiększonej koncentracji na treningu.

Kupuję
Golden Bow Solutions
39,00 zł
(4)

Aromatyczna kawa o podwyższonej zawartości kofeiny, zapewniającej bardzo silny efekt pobudzenia.

Kupuję
Hi-tech
159,00 zł

Suplement aminokwasowy z dodatkiem stymulantów. Dodaje energii, zwiększa wytrzymałość i koncentrację.

Kupuję
Olimp
105,00 zł
(1)

Suplement diety zawierający glutaminę. Wspomaga regenerację potrenignową oraz ogranicza katabolizm.

Kupuję
Trec
4,00 zł
(3)

Odżywka przedtreningowa dla profesjonalnych sportowców. Działa anabolicznie i poprawia twardość mięśni.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Ostatnio na blogu

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część I

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część I

Zespół jelita drażliwego (ang. Irritable Bowel Syndrome – IBS) jest obecnie najczęściej spotykanym funkcjonalnym zaburzeniem żołądkowo-jelitowym z...

czytaj więcej
Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 2

Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 2

W poprzednim tygodniu wyjaśniliśmy sobie, że okres okołoporodowy sprzyja wystąpieniu wielu zaburzeniom emocjonalnym, zaczynając od stanów depresyjnych i...

czytaj więcej
Ogólnorozwojowy Program Treningowy na 3 dni

Ogólnorozwojowy Program Treningowy na 3 dni

  Witajcie, jakiś czas temu opublikowałem program treningowy pod wyciskanie leżąc na 4 dni w tygodniu. Program ten był przeznaczony głównie dla...

czytaj więcej
Fit rogaliki drożdżowe z czekoladą

Fit rogaliki drożdżowe z czekoladą

Hej! Kto w dzieciństwie zajadał się drożdżowymi rogalikami babci czy mamy? Mi zdecydowanie przypominają taki beztroski czas i ten zapach w domu… to co...

czytaj więcej
Działanie prozdrowotne astaksantyny

Działanie prozdrowotne astaksantyny

Astaksantyna należy do rodziny ksantofilów, czyli tlenowych pochodnych karotenoidów [1]. Związek ten powszechnie występuje w środowisku morskim, w którym...

czytaj więcej
Witamina D w spray’u

Witamina D w spray’u

Zażywanie witaminy D jest niezwykle ważne do prawidłowej pracy całego naszego organizmu. Latem otrzymujemy ją w postaci promieni słonecznych, w porze mniej...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027