Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł409,00 zł614,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Golden Flakes Golden Flakes

Hepatica Golden Flakes to suplement diety, w skład którego wchodzą nieaktywne płatki drożdżowe (Engevita VegeFit). Są one znakomitym, naturalnym źródłem witaminy D, cynku oraz witamin z grupy B, dzięki czemu preparat może stanowić atrakcyjne uzupełnienie diety w te właśnie składniki, co jest szczególnie ważne dla wegan oraz wegetarian.

Płatki drożdżowe, oprócz niesamowitego smaku i aromatu, posiadają szereg cennych wartości odżywczych, dzięki którym wpływają korzystnie na organizm (m.in. wspomagają układ pokarmowy i układ nerwowy, zwiększają pokłady energii, wzmacniają kości i wzrok).

Nieaktywne płatki drożdżowe to, jak sama nazwa wskazuje – dezaktywowana postać drożdży, w związku z czym można je spożywać bez ryzyka, które towarzyszy zwykłym, aktywnym drożdżom. Nie powodują one po spożyciu przerostu drożdży, a co za tym idzie – nie powodują problemów żołądkowo-jelitowych, a przy tym posiadają wspaniały smak i aromat oraz wiele cennych dla zdrowia korzyści, którym zawdzięczają swoje szerokie zastosowanie.

Płatki drożdżowe są źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne do zachowania prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, właściwej produkcji energii, sprawnej pracy układu nerwowego. Odpowiedni poziom witamin z tej grupy jest korzystny dla koncentracji i pamięci oraz nastroju. Witaminy należące do tej grupy są łatwo rozpuszczalne w wodzie i usuwane są z moczem, przez co bardzo ważne jest ich regularne spożycie.

Niedobór witamin z grupy B może być przyczyną zwiększonego ryzyka depresji, lęków, zaburzeń nastroju, nadmiernego zmęczenia, spadku energii. Deficyt witamin z tej grupy często towarzyszy osobom narażonym na nadmierny stres.

Dzienna porcja pokrywa 98% RWS witaminy D, czyli referencyjnej wartości spożycia. Witamina D ogrywa przede wszystkim funkcję modulatora gospodarki wapniowo-fosforanowej, a jej niedobory są powszechne na całym świecie. Witamina D oddziałuje m.in. na sprawne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i układu odpornościowego.

Niedobór witaminy D może prowadzić do utraty masy kostnej i wiązany jest ze zwiększonym ryzykiem krzywicy, zaburzeń wzroku, osteomalacji i osteoporozy, a także sprzyja rozwojowi chorób układu krążenia, nowotworów (głównie przewodu pokarmowego) oraz schorzeń autoimmunologicznych (szczególnie cukrzycy typu I, stwardnienia rozsianego, reumatoidalnego zapalenia stawów, nieswoistych zapaleń jelit).

Płatki drożdżowe są także źródłem cynku. Cynk, jako jeden z najbardziej rozpowszechnionych mikroelementów w organizmie i składnik ponad 300 enzymów, pełni wiele funkcji. Jest kluczowy do prawidłowej pracy układu immunologicznego, nerwowego, pokarmowego i rozrodczego oraz jest niezbędny do utrzymania właściwej kondycji skóry, włosów i paznokci.

Niedobór cynku może osłabiać funkcje immunologiczne organizmu (wzrost podatności na infekcje), funkcje seksualne (obniżenie ilości i jakości nasienia) oraz zwiększać ryzyko zaburzeń układu nerwowego (zaburzenia funkcji kognitywnych, depresja, zwiększone ryzyko chorób neurodegeneracyjnych) i nowotworów. Ponadto deficyt cynku w organizmie sprzyja rozwojowi chorób układu pokarmowego w wyniku osłabienia bariery nabłonkowej.

Podsumowując, Hepatica Golden Flakes to wyjątkowy dodatek do potraw, posiadający nie tylko walory aromatyczne i smakowe, ale i cenne właściwości odżywcze.  Płatki drożdżowe doskonale sprawdzą się w kuchni, gdyż mogą być dodane praktycznie do wszystkiego, a przy tym pomogą uzupełnić niedobory składników odżywczych (w szczególności witamin z grupy B, cynku oraz witaminy D).

Produkt może okazać się atrakcyjnym uzupełnieniem diety osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, ponieważ pomaga uzupełnić niedobory składników, na które narażone są te osoby.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Golden Flakes Golden Flakes 100g
Hepatica
21,00 zł

Golden Flakes 100g

ilość: 100g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-10
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
21,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 20,58 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Nieaktywne płatki drożdżowe posiadające cenne właściwości zdrowotne
  • Źródło cynku, witaminy D (98% RWS) oraz witamin z grupy B
  • Pomaga utrzymać zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci
  • Sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu krążenia
  • Nie ulegają fermentacji w przewodzie pokarmowym
  • Pomaga utrzymać prawidłową mikroflorę jelit
  • Wspiera sprawność umysłową i koncentrację
  • Korzystny wpływ na metabolizm kostny
  • Duża wydajność (wystarcza na ok. 2 miesiące)
  • Rekomendowany weganom i wegetarianom
  • Zdrowy i smaczny dodatek do potraw
  • Walory aromatyczne i smakowe

Hepatica Golden Flakes to suplement diety, w skład którego wchodzą nieaktywne płatki drożdżowe (Engevita VegeFit). Są one znakomitym, naturalnym źródłem witaminy D, cynku oraz witamin z grupy B, dzięki czemu preparat może stanowić atrakcyjne uzupełnienie diety w te właśnie składniki, co jest szczególnie ważne dla wegan oraz wegetarian.

Płatki drożdżowe, oprócz niesamowitego smaku i aromatu, posiadają szereg cennych wartości odżywczych, dzięki którym wpływają korzystnie na organizm (m.in. wspomagają układ pokarmowy i układ nerwowy, zwiększają pokłady energii, wzmacniają kości i wzrok).

Nieaktywne płatki drożdżowe to, jak sama nazwa wskazuje – dezaktywowana postać drożdży, w związku z czym można je spożywać bez ryzyka, które towarzyszy zwykłym, aktywnym drożdżom. Nie powodują one po spożyciu przerostu drożdży, a co za tym idzie – nie powodują problemów żołądkowo-jelitowych, a przy tym posiadają wspaniały smak i aromat oraz wiele cennych dla zdrowia korzyści, którym zawdzięczają swoje szerokie zastosowanie.

Płatki drożdżowe są źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne do zachowania prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, właściwej produkcji energii, sprawnej pracy układu nerwowego. Odpowiedni poziom witamin z tej grupy jest korzystny dla koncentracji i pamięci oraz nastroju. Witaminy należące do tej grupy są łatwo rozpuszczalne w wodzie i usuwane są z moczem, przez co bardzo ważne jest ich regularne spożycie.

Niedobór witamin z grupy B może być przyczyną zwiększonego ryzyka depresji, lęków, zaburzeń nastroju, nadmiernego zmęczenia, spadku energii. Deficyt witamin z tej grupy często towarzyszy osobom narażonym na nadmierny stres.

Dzienna porcja pokrywa 98% RWS witaminy D, czyli referencyjnej wartości spożycia. Witamina D ogrywa przede wszystkim funkcję modulatora gospodarki wapniowo-fosforanowej, a jej niedobory są powszechne na całym świecie. Witamina D oddziałuje m.in. na sprawne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i układu odpornościowego.

Niedobór witaminy D może prowadzić do utraty masy kostnej i wiązany jest ze zwiększonym ryzykiem krzywicy, zaburzeń wzroku, osteomalacji i osteoporozy, a także sprzyja rozwojowi chorób układu krążenia, nowotworów (głównie przewodu pokarmowego) oraz schorzeń autoimmunologicznych (szczególnie cukrzycy typu I, stwardnienia rozsianego, reumatoidalnego zapalenia stawów, nieswoistych zapaleń jelit).

Płatki drożdżowe są także źródłem cynku. Cynk, jako jeden z najbardziej rozpowszechnionych mikroelementów w organizmie i składnik ponad 300 enzymów, pełni wiele funkcji. Jest kluczowy do prawidłowej pracy układu immunologicznego, nerwowego, pokarmowego i rozrodczego oraz jest niezbędny do utrzymania właściwej kondycji skóry, włosów i paznokci.

Niedobór cynku może osłabiać funkcje immunologiczne organizmu (wzrost podatności na infekcje), funkcje seksualne (obniżenie ilości i jakości nasienia) oraz zwiększać ryzyko zaburzeń układu nerwowego (zaburzenia funkcji kognitywnych, depresja, zwiększone ryzyko chorób neurodegeneracyjnych) i nowotworów. Ponadto deficyt cynku w organizmie sprzyja rozwojowi chorób układu pokarmowego w wyniku osłabienia bariery nabłonkowej.

Podsumowując, Hepatica Golden Flakes to wyjątkowy dodatek do potraw, posiadający nie tylko walory aromatyczne i smakowe, ale i cenne właściwości odżywcze.  Płatki drożdżowe doskonale sprawdzą się w kuchni, gdyż mogą być dodane praktycznie do wszystkiego, a przy tym pomogą uzupełnić niedobory składników odżywczych (w szczególności witamin z grupy B, cynku oraz witaminy D).

Produkt może okazać się atrakcyjnym uzupełnieniem diety osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, ponieważ pomaga uzupełnić niedobory składników, na które narażone są te osoby.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 100 gPorcja jednorazowa: 1 miarka (1,4 g)Ilość porcji w opakowaniu: 70
w porcji (1,4 g)zawartość%ZDS
Witamina D4,9µg98%
Witamina B10,2mg17%
Witamina B20,8mg57%
Niacyna3,7mg23%
Kwas pantotenowy1,4mg23%
Witamina B60,3mg23%
Kwas foliowy30µg15%
Witamina B121,5µg60%
Cynk3,5mg34%

Pozostałe składniki

100% Nieaktywnych płatków drożdżowych (Engevita VegeFit)

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Life Extension
59,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Olimp
22,00 zł
(1)

Preparat węglowodanowy dla sportowców. Zapewnia większą siłę oraz szybszy przebieg procesów regeneracyjnych.

Kupuję
Megabol
49,00 zł
(1)

Suplement aminokwasowy na bazie hydrolizatu zmodyfikowanej krwi wieprzowej. Wspomaga regenerację.

Kupuję
Trec
46,00 zł

BCAA z dodatkiem witaminy B6 i tauryny. Zwiększa energię i przyśpiesza regeneracje.

Kupuję
Life Extension
99,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Source Naturals
199,00 zł

Produkt wspiera witalność, produkcję energii, pracę serca, mózgu, układu immunologicznego oraz działanie wątroby.

Kupuję

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Ostatnio na blogu

Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 2

Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 2

W poprzednim tygodniu wyjaśniliśmy sobie, że okres okołoporodowy sprzyja wystąpieniu wielu zaburzeniom emocjonalnym, zaczynając od stanów depresyjnych i...

czytaj więcej
Ogólnorozwojowy Program Treningowy na 3 dni

Ogólnorozwojowy Program Treningowy na 3 dni

  Witajcie, jakiś czas temu opublikowałem program treningowy pod wyciskanie leżąc na 4 dni w tygodniu. Program ten był przeznaczony głównie dla...

czytaj więcej
Fit rogaliki drożdżowe z czekoladą

Fit rogaliki drożdżowe z czekoladą

Hej! Kto w dzieciństwie zajadał się drożdżowymi rogalikami babci czy mamy? Mi zdecydowanie przypominają taki beztroski czas i ten zapach w domu… to co...

czytaj więcej
Działanie prozdrowotne astaksantyny

Działanie prozdrowotne astaksantyny

Astaksantyna należy do rodziny ksantofilów, czyli tlenowych pochodnych karotenoidów [1]. Związek ten powszechnie występuje w środowisku morskim, w którym...

czytaj więcej
Witamina D w spray’u

Witamina D w spray’u

Zażywanie witaminy D jest niezwykle ważne do prawidłowej pracy całego naszego organizmu. Latem otrzymujemy ją w postaci promieni słonecznych, w porze mniej...

czytaj więcej
Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 1

Okołoporodowe zaburzenia emocjonalne cz. 1

Utarło się jakoś tak, że okres ciąży jest stanem błogosławionym, że kobieta ma latać na skrzydłach szczęścia i kwitnąć, bo przecież nosi w sobie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027