Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Erytrol Erytrol

Erytrol to w 100% naturalna (powstaje na skutek fermentacji glukozy) substancja słodząca, praktycznie pozbawiona efektów ubocznych. Jest doskonałym zamiennikiem cukru stołowego (sacharozy). Praktycznie praktycznie nie dostarcza kalorii, ma zerowy współczynnik glikemiczny (IG=0), dzięki czemu jest bezpieczny w cukrzycy.

Erytrol lub Erytrytol należy do związków nazywanych przez chemików alkoholami cukrowymi. W produkcji na dużą skalę erytrytol jest wytwarzany podczas fermentacji glukozy, przy udziale specjalanych drożdży. W przyrodzie występuje w roślinach – owocach, np. gruszkach czy winogronach, wodorostach, np. glonach. Oznacza to, że Erytrol jest w 100% naturalny, chociaż czasem używa się nazwy kojarzonej z substancjami czysto chemicznymi – mianowicie Erytrytol to dodatek do żywności o numerze E968. Słodzik ten pod tą nazwą jest dodawany do m.in. lodów, dżemów, wyrobów cukierniczych czy suplementów diety ze względu na swoje unikalne właściwości. Jest stosowany w Europie od 2006 roku, a w Polsce od 2008 roku, więc można powiedzieć, że jest nowością. Zanim jednak dostał się na rynek, był obiektem badań. Na jego temat (głównie o bezpieczeństwie stosowania) napisano kilkaset prac naukowych, zanim dostał się na rynek.

Erytrol stosowany zamiast białego cukru. Pomaga znacznie ograniczyć kaloryczność potraw, ciast czy deserów. Nie jednak idealnie tak samo słodki jak sacharoza. Jego słodkość osiąga ok. 75% słodkości cukru. Przyjmuje się, że Erytrol jest bezkaloryczny, ale czasami szacuje się zawartość energetyczną 20kcal/100g. Zwykły cukier natomiast dostarcza około 4 kcal z 1 grama. Erytrol w przeciwieństwie do cukru nie jest metabolizowany przez organizm – jest wydalany z moczem.

Jest pozbawiony efektów ubocznych i np. nie wpływa negatywnie na nasz układ pokarmowy. Inne słodziki, np. ksylitol, powodują biegunki lub podrażnienie jelit. Słodzikom zarzuca się, że powodują próchnicę i rozwój drożdży. Erytrytol nie wywołuje takich skutków ubocznych.

Erytrol najbardziej polecany jest cukrzykom i osobom otyłym które lubią słodki smak. Pozwala im na eksperymenty kulinarne bez obawy o zdrowie. Erytrytol jest niemal niezbędnym produktem dla sportowców dbających o sylwetkę. Powoduje on ogranicznie kalorii (pochodzących z węglowodanów), co może znacząco ułatwić pogoń za idealną sylwetką. Jest produktem bez efektów ubocznych, mającym ciekawe właściwości i polecanym absolutnie dla każdego.

Wycofany
5 2
5

idealne dla insulinoopornych i diabetyków!
5

Jako osoba aktywnie uprawiająca sport z cukrzycą, w pełni polecam ten produkt.
Skok cukru wg glukometru jest symboliczny tj. 1-2 jednostki, co sprawia ze jest bezpieczną substancją słodzącą dla diabetyka
Since 2005
Erytrol Erytrol 1000g
Soncone
29,00 zł

Erytrol 1000g

5 na podstawie 2 opinii

Cechy

Działanie Pro-Zdrowotne:
Opinie Klientów:
Opinia Forum-Sportu:
Nasza Rekomendacja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

29,00 zł

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Naturalny, nieskokaloryczny słodzik o niskim indeksie glikemicznym
  • Powszechnie występuje w owocach, warzywach, nasionach roślin i grzybach
  • Ma delikatny, słodki smak
  • Idealny do pieczenia i gotowania
  • Reguluje kaloryczność potraw
  • Nie powoduje próchnicy
  • Może być stosowany przez diabetyków
  • Nie podrażnia jelit
  • Spożyty w dużych ilościach nie powoduje efektu przeczyszczającego
  • Ma działanie antyoksydacyjne

Erytrol to w 100% naturalna (powstaje na skutek fermentacji glukozy) substancja słodząca, praktycznie pozbawiona efektów ubocznych. Jest doskonałym zamiennikiem cukru stołowego (sacharozy). Praktycznie praktycznie nie dostarcza kalorii, ma zerowy współczynnik glikemiczny (IG=0), dzięki czemu jest bezpieczny w cukrzycy.

Erytrol lub Erytrytol należy do związków nazywanych przez chemików alkoholami cukrowymi. W produkcji na dużą skalę erytrytol jest wytwarzany podczas fermentacji glukozy, przy udziale specjalanych drożdży. W przyrodzie występuje w roślinach – owocach, np. gruszkach czy winogronach, wodorostach, np. glonach. Oznacza to, że Erytrol jest w 100% naturalny, chociaż czasem używa się nazwy kojarzonej z substancjami czysto chemicznymi – mianowicie Erytrytol to dodatek do żywności o numerze E968. Słodzik ten pod tą nazwą jest dodawany do m.in. lodów, dżemów, wyrobów cukierniczych czy suplementów diety ze względu na swoje unikalne właściwości. Jest stosowany w Europie od 2006 roku, a w Polsce od 2008 roku, więc można powiedzieć, że jest nowością. Zanim jednak dostał się na rynek, był obiektem badań. Na jego temat (głównie o bezpieczeństwie stosowania) napisano kilkaset prac naukowych, zanim dostał się na rynek.

Erytrol stosowany zamiast białego cukru. Pomaga znacznie ograniczyć kaloryczność potraw, ciast czy deserów. Nie jednak idealnie tak samo słodki jak sacharoza. Jego słodkość osiąga ok. 75% słodkości cukru. Przyjmuje się, że Erytrol jest bezkaloryczny, ale czasami szacuje się zawartość energetyczną 20kcal/100g. Zwykły cukier natomiast dostarcza około 4 kcal z 1 grama. Erytrol w przeciwieństwie do cukru nie jest metabolizowany przez organizm – jest wydalany z moczem.

Jest pozbawiony efektów ubocznych i np. nie wpływa negatywnie na nasz układ pokarmowy. Inne słodziki, np. ksylitol, powodują biegunki lub podrażnienie jelit. Słodzikom zarzuca się, że powodują próchnicę i rozwój drożdży. Erytrytol nie wywołuje takich skutków ubocznych.

Erytrol najbardziej polecany jest cukrzykom i osobom otyłym które lubią słodki smak. Pozwala im na eksperymenty kulinarne bez obawy o zdrowie. Erytrytol jest niemal niezbędnym produktem dla sportowców dbających o sylwetkę. Powoduje on ogranicznie kalorii (pochodzących z węglowodanów), co może znacząco ułatwić pogoń za idealną sylwetką. Jest produktem bez efektów ubocznych, mającym ciekawe właściwości i polecanym absolutnie dla każdego.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (2)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 1000 g
w 100gilość
Wartość energetyczna0
Tłuszcz0 g
Węglowodany (98,98) w tym:
Cukry0 g
Skrobia0 g
Alkohole wielowodorotlenowe98,98 g
Białko0 g

Pozostałe składniki

-

Ostatnia ocena

Parcelina

idealne dla insulinoopornych i diabetyków!

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Natrol
39,00 zł

Kompleksowy preparat witaminowo-mineralny dedykowany mężczyznom. Wspiera organizm i zapobiega niedoborom.

Kupuję
Activlab
25,00 zł
(3)

Kompozycja wysokiej jakości aminokwasów. Przyspiesza regenerację i wspomaga przyrost masy mięśniowej.

Kupuję
Now Foods
69,00 zł
(4)

Suplement witaminowy-mineralny przeznaczony dla mężczyzn. Zwiększa odporność oraz poprawia samopoczucie.

Kupuję
Trec
18,00 zł
(1)

Napój izotoniczny o orzeźwiającym smaku. Uzupełnia poziom elektrolitów i mikroelementów w organizmie.

Kupuję
Source Naturals
135,00 zł

Preparat zawierający kombinację witamin, minerałów i ekstraktów roślinnych, w tym pełnowartościowe żelazo.

Kupuję
Activlab
55,00 zł
(4)

Mieszanka węglowodanów, witamin i minerałów. Dostarcza energii w trakcie dużego wysiłku fizycznego.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Skrobia

Informacja

Skrobia jest roślinnym cukrem zapasowym zbudowanym z cząstek glukozy wytwarzanych w procesie fotosyntezy (α-D-glukoz połączonych wiązaniami α-1,4-glikozydowymi) i jest odpowiednikiem zwierzęcego glikogenu; należącym do grupy podstawowych węglowodanów. Składa się z amylozy i amylopektyny. Jest nierozpuszczalna w wodzie, po namoczeniu pęcznieje co sprawia lepsze wypełnienie przewodu pokarmowego i osuwa uczucie głodu. Podczas ogrzewania następuje klepkowanie skrobi. Skrobie dzielimy na: natywną (uzyskiwaną m.in. z ziemniaków, kukurydzy, pszenicy) i woskową (np. w kukurydzy woskowej). Skrobię natywną wykorzystuje się w produkcji krochmalu (środka usztywniającego) oraz kisieli i budyniów. W skrobi woskowej przeważa amylopektyna. Skrobia jest niezbędnym składnikiem odżywczym w diecie węglowodanowej różnych odżywek i suplementów, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Ostatnio na blogu

duzo roznych rzeczy :P/nogi

duzo roznych rzeczy :P/nogi

ostatnio mam problemy z zebem (dlubalem sobie w zebie i sie ukruszyl 😛 lekki bol, ale nie ma tragedii), wiec posilki glownie skladaja sie z odzywki bialkowej +...

czytaj więcej
NAC – zastosowanie w neurologii, psychiatrii i… sportach walki!

NAC – zastosowanie w neurologii, psychiatrii i… sportach walki!

N-acetylo L-cysteina, czyli popularny NAC znany jest przede wszystkim ze swojego wpływu mukolitycznego. Pamiętasz kiedy podczas uciążliwego kaszlu z...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne migdałów

Korzyści zdrowotne migdałów

Migdały są bogate w witaminy, minerały, białko i błonnik, w związku z czym przypisuje się im wiele korzyści zdrowotnych. Zaledwie garść migdałów...

czytaj więcej
Proste sposoby na kaca

Proste sposoby na kaca

Sezon wakacyjny, to czas imprez grillowych i różnego rodzaju event’ów, którym towarzyszą spore ilości wypijanego alkoholu… oraz często kac następnego...

czytaj więcej
Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

W poprzedniej części omówiliśmy jakie substancje (w nieodpowiednich dawkach) mogą szkodzić gruczołowi tarczowemu – wiecie już, że nawet składniki...

czytaj więcej
Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Wraz z rosnącą popularnością diet niskowęglowodanowych coraz to więcej ludzi próbuje budować mase mięśniowa bez węglowodanów tłumacząc, że za tym...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027