Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Hard Mass Hard Mass

HARD MASS to odżywka wspomagająca przyrost masy mięśniowej przeznaczona dla osób o wolnej przemianie materii. HARD MASS to optymalna kombinacja pełnowartościowych białek zwierzęcych i złożonych węglowodanów, wzmocniona o duży dodatek peptydu L-Glutaminy oraz HMB. Składniki te zapobiegają redukcji białek i chronią tkankę mięśniową przed degradacją, stymulując jej wzrost i pełną regenerację. HARD MASS wspomaga przyrost masy mięśni, bez ryzyka odkładania się zbędnej tkanki tłuszczowej.

Co to jest HARD MASS ?
Hard Mass jest odżywką wspomagającą przyrost masy mięśniowej typu „BULK”, w której stosunek białek do węglowodanów wynosi 50% : 50%. Hard Mass przeznaczony jest szczególnie dla osób o wolnej przemianie materii, które z powodzeniem mogą go stosować w okresie budowania masy ciała, bez ryzyka odkładania się tkanki tłuszczowej, jak ma to często miejsce podczas stosowania typowych odżywek węglowodanowo-białkowych tzw.:gainerów.

Jaki jest skład HARD MASS?
W każdej porcji Hard Mass-a dostarczamy 34 g najwyższej jakości premiksu białkowego typu instant składającego się z: koncentratu białka serwatki, białka jaja, kazeinianu wapnia. Preparat został dodatkowo wzbogacony o glutaminę (występującą w formie najlepiej przyswajalnego peptydu l-glutaminy), która jest najważniejszym aminokwasem budującym mięśnie. Glutamina wykazuje również działanie zwiększające wydzielanie naturalnego hormonu wzrostu (GH), co znacznie przyśpiesza regeneracje organizmu po intensywnych treningach. Jednak to, co czyni Hard Mass-a unikatową odżywką to wysokie stężenie antykatabolicznego składnika, jakim jest HMB (B-hydroksy-B-metylomaślan). HMB przeciwdziała zniszczeniom tkanki mięśniowej podczas intensywnych treningów, minimalizuje redukcję białek, oraz pomaga w odbudowie tkanki mięśniowej powodując trwały przyrost masy i siły mięśniowej. Dobowe zapotrzebowanie na ten składnik (3g) pokrywają już dwie porcje Hard Mass-a. Taka kombinacja składników o działaniu anabolicznym (wspomagającym odbudowę komórek mięśniowych) oraz antykatabolicznym (chroniącym komórki mięśniowe przed niszczeniem) pozwala w szybkim czasie zwiększyć masę mięśni, jednocześnie minimalizując niebezpieczeństwo odkładania się tkanki tłuszczowej. Hard Mass został opracowany po to, aby pomóc wszystkich sportowcom w szybkim i skutecznym uzyskiwaniu najwyższej jakości muskulatury.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Hard Mass Hard Mass 750g
Trec
62,00 zł

Hard Mass

Wszystkie gramatury

750g
62,00 zł
1300g
94,00 zł
2800g
185,00 zł

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,61 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Przyrost czystych mięśni
  • Proteiny o zróżnicowanym czasie wchłaniania
  • 2 g HMB i 5 g peptydu L-Glutaminy w 100 g

HARD MASS to odżywka wspomagająca przyrost masy mięśniowej przeznaczona dla osób o wolnej przemianie materii. HARD MASS to optymalna kombinacja pełnowartościowych białek zwierzęcych i złożonych węglowodanów, wzmocniona o duży dodatek peptydu L-Glutaminy oraz HMB. Składniki te zapobiegają redukcji białek i chronią tkankę mięśniową przed degradacją, stymulując jej wzrost i pełną regenerację. HARD MASS wspomaga przyrost masy mięśni, bez ryzyka odkładania się zbędnej tkanki tłuszczowej.

Co to jest HARD MASS ?
Hard Mass jest odżywką wspomagającą przyrost masy mięśniowej typu „BULK”, w której stosunek białek do węglowodanów wynosi 50% : 50%. Hard Mass przeznaczony jest szczególnie dla osób o wolnej przemianie materii, które z powodzeniem mogą go stosować w okresie budowania masy ciała, bez ryzyka odkładania się tkanki tłuszczowej, jak ma to często miejsce podczas stosowania typowych odżywek węglowodanowo-białkowych tzw.:gainerów.

Jaki jest skład HARD MASS?
W każdej porcji Hard Mass-a dostarczamy 34 g najwyższej jakości premiksu białkowego typu instant składającego się z: koncentratu białka serwatki, białka jaja, kazeinianu wapnia. Preparat został dodatkowo wzbogacony o glutaminę (występującą w formie najlepiej przyswajalnego peptydu l-glutaminy), która jest najważniejszym aminokwasem budującym mięśnie. Glutamina wykazuje również działanie zwiększające wydzielanie naturalnego hormonu wzrostu (GH), co znacznie przyśpiesza regeneracje organizmu po intensywnych treningach. Jednak to, co czyni Hard Mass-a unikatową odżywką to wysokie stężenie antykatabolicznego składnika, jakim jest HMB (B-hydroksy-B-metylomaślan). HMB przeciwdziała zniszczeniom tkanki mięśniowej podczas intensywnych treningów, minimalizuje redukcję białek, oraz pomaga w odbudowie tkanki mięśniowej powodując trwały przyrost masy i siły mięśniowej. Dobowe zapotrzebowanie na ten składnik (3g) pokrywają już dwie porcje Hard Mass-a. Taka kombinacja składników o działaniu anabolicznym (wspomagającym odbudowę komórek mięśniowych) oraz antykatabolicznym (chroniącym komórki mięśniowe przed niszczeniem) pozwala w szybkim czasie zwiększyć masę mięśni, jednocześnie minimalizując niebezpieczeństwo odkładania się tkanki tłuszczowej. Hard Mass został opracowany po to, aby pomóc wszystkich sportowcom w szybkim i skutecznym uzyskiwaniu najwyższej jakości muskulatury.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 750 gPorcja jednorazowa: 75 gIlość porcji w opakowaniu: 10
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna1640 kj / 386 kcal19%
Białko46,10 g92%
Węglowodany45,78 g18%
w tym cukry9,02 g10%
Tłuszcz2,11 g3%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,89 g4%
Sól0,58 g10%
Witamina C (kwas L-askorbinowy)80 mg100%
Niacyna (nikotynamid)16 mg100%
Witamina E (octan DL-alfa-tokoferylu)12 mg100%
Kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia)6 mg100%
Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny)1,4 mg100%
Witamina B2 (ryboflawina)1,4 mg100%
Witamina B1 (monoazotan tiaminy)1,1 mg100%
Kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy)200 µg100%
Biotyna (D-biotyna)50 µg100%
Witamina B12 (cyjanokobalamina)2,5 µg100%
HARD PROTEIN Blend
Koncentrat Białka Serwatkowego, Białko Jaja, Kazeinian Wapnia48,50 g*
MASSIVE CARB Matrix
Maltodekstryny, Skrobia modyfikowana (z jęczmienia), Fruktoza40,50 g*
MUSCLE-PRO Formula
Peptyd L-Glutaminy (z pszenicy)5,00 g*
w tym L-Glutamina1,4 g*
CaHMB (Beta-Hydroksy Beta-Metylomaślan Wapnia)2,00 g*
HMB1,72 g*

Pozostałe składniki

Kakao w proszku dla smaku czekoladowego, regulator kwasowości dla smaku truskawkowego – kwas cytrynowy, aromaty, substancje słodzące (sacharynian sodu, cyklaminian sodu), barwnik dla smaku waniliowego – beta-karoten; barwnik dla smaku truskawkowego – czerwień koszenilowa.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Trec
62,00 zł
(4)

Odżywka przedtreningowa dla profesjonalnych sportowców. Działa anabolicznie i poprawia twardość mięśni.

Kupuję
Scitec
100,00 zł
(3)

Stack kreatynowy. Wspomaga budowę suchej masy mięśniowej, zwiększa siłę i energię w trakcie treningów.

Kupuję
Trec
64,00 zł
(4)

Odżywka przedtreningowa dla zawodowych sportowców. Działa anabolicznie i zwiększa twardość mięśni.

Kupuję
Universal
159,00 zł

Przedtreningowy stack kreatynowy. Zwiększa siłę i wytrzymałość, wspiera anabolizm, hamuje katabolizm.

Kupuję
Trec
4,00 zł
(3)

Odżywka przedtreningowa dla profesjonalnych sportowców. Działa anabolicznie i poprawia twardość mięśni.

Kupuję
Aps
9,90 zł

Wieloskładnikowa odżywka przedtreningowa. Pobudza, zwiększa wytrzymałość i przyśpiesza regenerację.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Amid kwasu nikotynowego (Nikotynamid)

Informacja

Amid kwasu nikotynowego – zwany również nikotynamidem, wraz z kwasem nikotynowym oraz heksanikotynianem inozytolu wchodzi do grupy związków określanych wspólnym mianem witaminy B3 – niacyny. Główną aktywność biologiczną wykazuje jako związek prekursorowy dla dwóch kluczowych dla sprawności metabolizmu energetycznego ustroju koenzymów: dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego oraz fosforanu dinukleotydu nikotynoamidoadeninowego. Odpowiadają one za przenoszenie wodoru oraz elektronów na łańcuchu oddechowym umożliwiając sprawne pozyskiwanie energii przez organizm człowieka.

Suplementacja nikotynamidem polecana jest osobom aktywnym nie tylko ze względu na zdolność do promocji efektywności energetycznej organizmu. Wykazuje ona także korzystny wpływ na psychikę, zwiększa tolerancję na bodźce stresowe, może ograniczać objawy depresji. Wskazuje się na korzystną korelację pomiędzy suplementacją niacyny oraz jakością snu.

Nikotynamid w przeciwieństwie do kwasu nikotynowego nie wykazuje zdolności do powstawania tzw. efektu „flush”, czyli charakterystycznego rumienia powstającego na twarzy wskutek przyjęcia dużej porcji niacyny. Wykazuje również ograniczoną aktywność wobec funkcji układu krwionośnego.

Wskazuje się na korzystny wpływ na absorpcję nikotynamidu pozostałych witamin z grupy B oraz witaminy C. Ostrożność w suplementacji tym związkiem powinni zachować cukrzycy, może on bowiem zwiększać zapotrzebowanie ustroju na insulinę.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Cyjanokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik cyjanokobalamina?

Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.

Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.

Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Białko serwatkowe

Informacja

Białka serwatkowe (proteiny z mikrofiltracji mleka krowiego) stanowią ok. 20 % białka mleka. Charakteryzują się składnikami aktywnymi biologicznie, przede wszystkim aminokwasami egzogennymi (BCAA i lizyny oraz EAA), a ponadto: beta-laktoglobuliną (36 %), alfa laktoalbuminą (20 %), immunoglobuliną (10%). Magazynują retinol i żelazo w komórkach, stymulują poziom flory bakteryjnej. Stosowanie preparatów z białkiem serwatkowym jest zalecane we wszystkich niemal dyscyplinach sportowych, przede wszystkim przedstawicielom sportów siłowych i kulturystom jako uzupełnienie diety w wysokojakościowe białko, szczególnie okołotreningowo. Dostępne w postaci czystych koncentratów, hydrolizatów i izolatów a także jako składnik odżywek (batonów proteinowych, odżywek węglowodanowo-białkowych, posiłków typ MRP).

Dawkowanie: wg indywidualnego zapotrzebowania, zazwyczaj 30–90 gramów na dobę.

Maltodekstryny

Informacja

Maltodekstryny - węglowodany złożone uzyskiwane ze skrobi w wyniku enzymatycznej depolimeryzacji, posiadające wysoką i szybką przyswajalność (porównywalną z przyswajalnością glukozy). Dzielą się na niskocukrzone, średniocukrzone i wysokocukrzone przy czym każdy z rodzajówe charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym (IG) – powyżej 80 do ok. 110. Są łatwym źródłem przyswajalnej energii, wspomagającym gospodarkę insulinową, uzupełniającym glikogen mięśniowy i usprawniającym transport kreatyny i aminokwasów do komórek mięśniowych wpływający na wzrost zdolności wysiłkowych. W suplementacji sportowej preparaty zawierające maltodekstryny stosowane są około wysiłkowo oraz jako uzupełnienie wartości energetycznej posiłków.

Dawkowanie: brak norm jednostkowego spożycia. W suplementacji stosowane zwyczajowo 20-70g/1porcję, 3 razy dziennie około treningowo. Nie zaleca się przyjmowania preparatu przed snem oraz do stosowania przez osoby mające tendencję do tycia . 

Skrobia

Informacja

Skrobia jest roślinnym cukrem zapasowym zbudowanym z cząstek glukozy wytwarzanych w procesie fotosyntezy (α-D-glukoz połączonych wiązaniami α-1,4-glikozydowymi) i jest odpowiednikiem zwierzęcego glikogenu; należącym do grupy podstawowych węglowodanów. Składa się z amylozy i amylopektyny. Jest nierozpuszczalna w wodzie, po namoczeniu pęcznieje co sprawia lepsze wypełnienie przewodu pokarmowego i osuwa uczucie głodu. Podczas ogrzewania następuje klepkowanie skrobi. Skrobie dzielimy na: natywną (uzyskiwaną m.in. z ziemniaków, kukurydzy, pszenicy) i woskową (np. w kukurydzy woskowej). Skrobię natywną wykorzystuje się w produkcji krochmalu (środka usztywniającego) oraz kisieli i budyniów. W skrobi woskowej przeważa amylopektyna. Skrobia jest niezbędnym składnikiem odżywczym w diecie węglowodanowej różnych odżywek i suplementów, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Fruktoza

Informacja

Fruktoza (cukier owocowy, lewuloza) jest cukrem prostym, której naturalnym źródłem są owoce i miód pszczeli.  Występuje również jako składnik dwucukrów (sacharozy). Zastępuje sacharozę u diabetyków w kuracji insulinowej, pozwalając na obniżenie kaloryczności spożywanych produktów.

Peptydy glutaminy

Informacja

Peptydy glutaminy są formą hydrolizowaną glutenu pszennego, zawierającego do 95 % białek, w tym: gliadyny (40-50%) i gluteiny (35-45%), pozwalającą na zwiększenie strawności . Śą źródłem aminokwasów endogennych (kwasu glutaminowego i glutaminy) o potencjale antykatabolicznym i właściwościach neuromodulacyjnych oraz uzupełniających je pozostałych aminokwasów: cystyny i fenyloalaniny (ok. 5%), lizyny i metioniny (poniżej 1 %). Dostępne w postaci monopreparatu oraz jako składnik suplementów antykatyabolicznych i odżywek białkowych i węglowodanowo-białkowych, dostępne na www.muscle-zone.pl nie cieszą się zbyt wysokim popytem, ze względu na słabą rozpuszczalność i nieprzyjemny smak.

L-Glutamina

Informacja

L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Ca-HMB

Informacja

Ca-HMB występuje w postaci płynnej i stanowi połączenie wapnia i beta-hydroksy-beta-metylo-maślanu w pojedynczą molekułę, w wyniku czego zneutralizowano kwaśny odczyn. Zalety wapnia omówione są pod hasłem: wapń. HMB jest pochodną leucyny syntezowaną wewnątrz ustroju. Jej źródłem mogą być również pokarmy roślinne (grapefruitu, lucerna) lun niektóre gatunki ryb. Substancja posiada niewielki potencjał antykataboliczny i anaboliczny przydatny dla osób rozpoczynających wzmożoną aktywność fizyczną, może również przyczyniać się do redukcji tkanki tłuszczowej. Jest składnikiem suplementów diety o działaniu antykatabolicznym, stacków kreatynowych i aminokwasowych oraz w postaci monopreparatu.

Dawkowanie: nie powinno przekraczać 6 gramów na dobę.

HMB

Informacja

HMB - kwas beta-hydroksy-beta-metylomasłowy, tłuszczowa pochodna leucyny (aminokwasu egzogennego) syntezowana z leucyny w organizmie ludzkim. W postaci naturalnej (niestety w małych ilościach) jest dostępny w grapefruitach, lucernie oraz mięsie niektórych ryb. Informacje o szczególnym działaniu anabolicznym i antykatabolicznym wydają się być mocno przesadzone. Niemniej jednak zalecane jest stosowanie HMB przez osoby niewytrenowane, podejmujące aktywność fizyczną, celem zapewnienia adaptacji wysiłkowej i dla ochrony tkanki mięśniowej przy wysiłku przekraczającym ogólne normy.  W suplementacji sportowej wykorzystywany raczej rzadko (ze względu na niepotwierdzone do końca działanie w zakresie redukcji tkanki tłuszczowej, anaboliczne i antykataboliczne.

Dawkowanie: 3-5 g na dobę

Ostatnio na blogu

Jaki magnez wybrać? – Najlepsze formy magnezu!

Jaki magnez wybrać? – Najlepsze formy magnezu!

Magnez jest ostatnio suplementem niezwykle forsowanym w marketingu. Co rusz powstają kolejne reklamy, zapewniające o coraz większej bioretencji,...

czytaj więcej
Controlled Labs wprowadza kilka zmian do swojego flagowego suplementu – Orange Triad

Controlled Labs wprowadza kilka zmian do swojego flagowego suplementu – Orange Triad

Orange Triad to jeden z najbardziej rozpoznawalnych suplementów Controlled Labs, który jest niezawodnym i wszechstronnym produktem witaminowo-mineralnym. W...

czytaj więcej
Nadmierna masa ciała i niektóre tłuszcze przyczyniają się do rozwoju depresji!

Nadmierna masa ciała i niektóre tłuszcze przyczyniają się do rozwoju depresji!

Tytuł wydawać się może oczywisty. Związek depresji z otyłością był dotychczas wielokrotnie dokumentowany. Pokuszono się nawet o stwierdzenia jakoby sama...

czytaj więcej
Olimp szykuje dla nas więcej oryginalnych suplementów z serii Dragon Ball Z!

Olimp szykuje dla nas więcej oryginalnych suplementów z serii Dragon Ball Z!

Podczas tegorocznych targów FIBO w Niemczech, europejska firma suplementacyjna Olimp, chwaliła się nowymi produktami z serii Dragon Ball Z! Od tego weekendu...

czytaj więcej
cos nt synedrexa/klata

cos nt synedrexa/klata

mialem mala przerwa (prawdobnie mam kamienie nerkowe ktore bedzie trzeba usunac…) cwiczenia bywa klopotliwe jezeli ciagle musisz isc do toalety, no ale...

czytaj więcej
SNS umieszcza glicerynę GlycerPump w kapsułkach (dawka 1 gram na porcję)

SNS umieszcza glicerynę GlycerPump w kapsułkach (dawka 1 gram na porcję)

Firma Serious Nutrition Solutions, lepiej znana jako SNS, wypuściła na rynek nowy suplementu z markowym, opatentowanym składnikiem pompującym –...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

Black Supps Ltd (11986057)
235-239 High Road London N22 8HF
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027